Diş çekimi sonrası ne yapılmalı?
Diş çekimi Dişlerinizde ve diş etlerinizde meydana gelen birçok farklı rahatsızlık sonucunda ihtiyacı duyulabilirsiniz.
Bir dişin çene kemiğindeki yuvasından çekilmesi yaygın bir diş prosedürüdür. Geniş çürükler, hastalık, baskı veya zarar gibi faktörler dişlerin çekilmesine sebep olan başlıca nedenler arasında yer almaktadır. Eğer dişinizin çekilmesi gerekeceğinden şüphe duyuyorsanız veya ağır hasarlı bir dişiniz varsa mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir. Diş çekimi oldukça hassas bir prosedürdür. Adana’da uzman Diş Hekimi Başak Tükel’e danışarak diş çekimi yaptırabilirsiniz.
Bir dişinizin çekilmesi gerekiyorsa, diş çekimi sırasında ve sonraki iyileşme döneminde neler beklemeniz gerektiğini bilmelisiniz. Gelin, birlikte diş çekiminin ardından beklenen iyileşme süresine bir göz atalım.
Daha önce yayınlanmış 20 yaş dişleri -Adana makalemize göz atmak ister misiniz?
Diş Çekiminin İyileşme Süresi
Diş çekimi öncesinde bölgenin uyuşturulması prosedürün başlangıcıdır. Çekilen dişin etrafındaki bölgeyi uyuşturan yaygın olarak kullanılır. İşlem sırasında kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için anestezi de kullanılabilir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra, diş bir diş aleti kullanılarak boşluktan dikkatlice gevşetilecektir.
Dişiniz çekildikten sonra, iyileşme sürecinde yarayı nasıl tedavi edeceğiniz ve ağız sağlığınızı nasıl koruyacağınız konusunda diş hekiminiz size tavsiyelerde bulunulacaktır. Dişlerinizi çektirdikten sonra iyileşme sürecinde ise dikkatli davranmanız gerekebilir. Bu hassas bir dönemdir.
Diş çektirdikten sonra normale dönme süresi, işlemin ne kadar zor olduğuna ve ne kadar sağlıklı olduğunuza bağlı olarak değişebilir. Operasyondan hemen sonraki günlerde, çoğu insan bir dereceye kadar ağrı ve ödem yaşar.
İyileşmenize yardımcı olacak, dikkat etmeniz gereken bazı hususlar işe şöyledir:
- Operasyondan sonra birkaç gün ağırdan almak önemlidir. Fiziksel aktiviteler kendinizi çok zorlamayın. Ufak bir operasyon da geçirseniz dinlenmek önemlidir.
- Bölgeye doktorunuzun önereceği aralıklarla 20 dakika boyunca soğuk kompres uygulayarak ödemi azaltın.
- Doktorunuz ağrı kesici ilaç verirse, talimatlara uygun olarak kullanın.
- Kan pıhtısı oluştuktan sonraki ilk birkaç gün, şırınga kullanmak, sigara içmek veya kusmak gibi pıhtıyı bozabilecek faaliyetlerden kaçınmak önemlidir.
- Ağzın dişin çekildiği tarafını kullanım dışı tutun ve yumuşak hatta sıvı yemekler yiyin.
- Ilık tuzlu su gargaraları diş etlerini temiz tutarak iyileşmeye yardımcı olabilir.
- Diş çektirdikten sonra çoğu insan bir hafta içinde normal rutinlerine devam edebilecek kadar iyi hisseder. Ancak iyileşme süreci bünyenize bağlı olarak birkaç hafta sürebilir.
- Dişinizi çektirdikten sonra aşırı ağrı, kan veya başka garip belirtiler yaşarsanız derhal diş hekiminizi aramalısınız.
Özetle,Adana diş çekimi rutin bir operasyondur ve sonrasında hastaya gereken ilgi ve özen gösterilirse başarılı ve komplikasyonsuz bir şekilde iyileşme tamamlanır. Diş hekiminizin yönlendirdiği şekilde iyileşme bölgesine eksiksiz bir şekilde bakarsanız, hızlı bir iyileşme süreci geçirirsiniz. Bu operasyonun mutlaka uzman ve güvenilir hekimlerce hijyenik ortamlarda yapılması gerekir.
Adana’da bulunan Diş Hekimi Başak Tükel’in Kliniği’nden bu işlem için randevu alabilirsiniz.