Diş eti çekilmesi nedir?
Sorusuna cevap olarak, diş eti çekilmesi dişlerinizi çevreleyen diş eti dokusunun veya diş kökünüzün açığa çıkması sonucu, geriye doğru çekilmesidir.
Diş eti çekilmesi, dişlerinizi saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir. Diş eti çekilmesi sonucunda dişler ve diş eti çizgisi arasında “cepler” veya boşluklar oluşur. Diş eti çekilmesi uzman bir Hekim tarafından tedavi edilmediğinde, dişlerinizi destekleyen kemik yapıları ve dokuları ciddi bir boyutta hasar görebilir. Hatta sonuç olarak diş kaybına kadar gider. Günümüzde diş eti çekilmesi önemli bir diş problemidir. Her yaştan insanda görülmesi olağandır. Hatta çoğu insan diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmez.
Neden mi?
Çünkü diş etleri yavaş yavaş çekilir. Diş etlerindeki çekilme birçok sebeplerden dolayı oluşur. Eğer diş eti çekilmesinden rahatsızlık yaşıyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir Diş hekimine başvurmanız gerekir.
Diş eti çekilmesinin işaretleri nelerdir?
Genellikle diş etleri çekilmesinin belirtileri dişlerinizde hissettiğiniz hassasiyet durumudur. Bunun dışında;
- Diş etlerinizde dişinizi fırçalarken veya yemek yediğinizde gördüğünüz diş eti kanamaları
- Dişlerinizin, normalden daha büyük ve uzun gözükmesidir.
- Diş etlerinizde ki kızarıklık ve şişme gibi birçok etken sıralanmıştır.
- Diş eti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan kemiğin tahrip olmasına sebep olan bakteriyel diş eti enfeksiyonları, aslında buna sebeptir. Bunun yanında genetik faktörlerde diş eti çekilmesine karşı hassas olan kişilerin bu hastalığa yatkın olduğunu gösterir.
Dişlerimizi sert bir şekilde ve yanlış olarak fırçalamanın dişlerimizi koruyan diş minesinin yıpratarak, tahriş ettiğini görebilirsiniz. Yetersiz ve sayı olarak az fırçalama, diş ipi kullanmama, ağız gargarasın yapılmaması gibi unsurlarda dişlerinizin arasında bulunan plakların, diş tartarlara dönüşmesini kolaylaştırır. Bu tartarlar, diş etlerinize yapıştığı için, sert şekil alan maddelerdir. Bunlara ek olarak kişilerde hormonsal değişikliklerin olması özellikle ergenlik döneminde hormon seviyelerindeki değişiklikler, kadınlara has olan hamilelik, emzirme ve menopoz gibi durumlar diş etlerinin çekilmesine sebebiyet verebilir.
Özellikle tütün kullanan kişilerde, diş etinin çekilmesi sıklıkla görülür.
Bunların yanında, Dişlerinizi sıkmak ve gıcırdatmak, siz fark etmezseniz bile genellikle stresli olduğunuz durumlarda ve dönemlerde dişlerinizi sıkarak ve gıcırdatmayla, fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinizi çekilmesine istemeden sebep olabilirsiniz.
Diş ettiği çekilmesi tedavisi nasıl yapılır?
Diş eti çekilmesi rahatsızlığı, uzman bir diş hekimi eşliğinde çekilme yaşanan bölgenin derinlere inilerek temizlenmesi işlemiyle yapılmasıdır. Bu derin temizlik esnasında, diş eti çizginizin altındaki dişlerde ve diş kökünüzün üzerinde oluşan tartar ve plakların dikkatli bir şekilde çıkartılarak ve bu çıkartılan tartarların boşalttığı alanları düzgünleştirerek bakterilerin tutunmasını zorlaştırır. Diş doktorunuz eğer uygun görürse, ilaç tedavisini başlatabilir. Eğer diş çekilmeniz çok fazla ve derinlerde ise ve derinlemesine yapılan temizlik tedavi edilemeyecek kadar ciddi ise, diş eti çekilmesinin sebep olduğu durumu kurtarmak ve onu iyileştirmek için Uzman bir Hekim kontrolünde diş eti ameliyatı gerçekleştirilmesi gerekir.
Peki diş eti çekilmesi nasıl önlenir?
Diş etinizin çekilmesini önlemek için en başta dişlerinizin bakımını düzenli ve tam yapmaktan geçiyor. Her gün düzenli en az iki kez olacak şekilde dişlerinizi fırçalayarak ve diş iplerinizle diş aralarını temizlemeniz ve yılda en az iki kez uzman bir Diş hekimini ziyaret etmeniz bu rahatsızlığın önüne geçecektir. Konusunda uzman Dr.Dt Başak Tükel ve güler yüzlü ekibiyle, Adana’da, kendi kliniğinde diş eti çekilmesi problemi veya diğer diş rahatsızlıklarınız için, haftanın 6 günü açık olan kliniğimize sizleri bekliyoruz.
Randevu ve iletişim için web adresimiz: https://basaktukel.com/iletisim